Din kundvagn är tom

Uttryck dig genom ditt hems inredning
Omge dig själv med vackra saker

Vet du inte hur du ska börja?

Se våra erbjudande

Meny

Våra möbeltyger till IKEA klädslar

Våra möbeltyger till IKEA klädslar

Alla våra tyger är certifierade med EU-standard. Det betyder att de är fria från hälsoskadliga kemiska ämne. De uppfyller dessutom kraven på hög användningsintensitet i hemmet och är testat för bland annat benägenheten för noppor samt riv- och slitstyrka. Varje möbel har ett antal funktioner som avgör utseendet och komforten och som kam variera från modell till modell. Dessa är viktiga att känna till så du vet vad du kan förvänta dig.

Hållbarhet/Martindale

När du ska bedöma möbeltygets kvalitet och hållbarhet kan du till exempel använda dig av Martindale som beskriver möbeltygets nötningsbeständighet. Tyget utsätts för en maskin som belastar tyget på samma sätt som när man sitter i soffan.

Det brukar rekommenderas att man använder tyg med över 30 000 Martindale i offentliga miljöer såsom tåg och bussar. I privata hem när man använder möblerna dagligen rekommenderas minst 20 000 Martindale. För möbler du inte använder så ofta kan du använda textilier ner till 10 000 Martindale.

Ljusäkthet

Ljusäkthet är ett uttryck för förmågan att stå emot solljus.

Bomull har en låg ljusäkthet medan t.ex. polyester har en bättre ljusäkthet. 

Alla klädslar bör skyddas från direkt solljus, för oavsett hur hög ljusäkthet en klädsel har så tål de inte att stå direkt i solen. Därför har vi valt inte att ange ljusäkthet på våra textilier, då vi t.ex. gör med hållbarheten.

Om dina möbler står vid ett fönster, köp en polyesterkvalitet. Vi kan rekommendera City-kollektionen som har högsta ljusäkthet.

 

Pilling/Noppor

Ibland kan tyg slitas i ytan när textilfibrerna dras ut och bildar små noppor, detta kallas pilling och kan uppstå av flera saker. Vissa textilier har ett överskott av lösa fibrer, vilket kan leda till "flock" Det brukar avta efter en tids användning. Pilling kan också uppstå från främmande fibrer från kläder, plädar och damm som fastnar. Det kan ge möbeltyget ett speciellt utseende, men det har inget med tygets kvalitet att göra. Om pilling har uppstått kan man lätt ta bort nopporna med en elektrisk noppborttagningar.

 

Minimera pilling

Med bra förebyggande behandling kan graden av pilling minimeras. Här spelar fukt, statisk elektricitet och dammsugning en stor roll.

 

Tänk på temperaturen

Alla nya textilier tillförs fukt i form av fett, vax eller andra fukthållande ämnen. Dessa kommer att torka ut och gradvis försvinna med tiden. När textilfibrerna tappar fett och fukt blir de statiska och kommer därför att dra till sig damm och smuts, vilket ökar risken för pilling. Fenomenet uppstår speciellt vintertid då vi skruvar upp värmen som då ger en väldigt torr luft. Därför rekommenderar vi att du håller en stabil temperatur på 20-22 grader under vintermånaderna. Dammsug ofta men försiktigt. Friktion och överdriver dammsugning kan också öka risken för pilling. Därför är det viktigt att dammsuga med låg sugkraft och mjuk borste. Impregnering kan i vissa fall också öka risken för pilling. När den smutsavvisande filmen från impregneringen försvinner kan smuts lättare fastna och öka risken för pilling. Därför är det viktigt att dammsuga ofta.

 

Veck i tyget

När du använder dina nya möbler kan de tunna textilierna inte förhindra at det uppstår veck i klädseln. Men genom att släta ut tyget, vända kuddar när det är möjligt och byta dem regelbundet så att de slits jämnt, kan du minimera omfattningen. Det är också en bra idé att byta sittplats i soffan så att slitaget fördelas jämnt.

 

Vård av klädslen

Dina möbler skötselbehov beror på hur mycket du använder dem. Som med allt du använder dagligen måste du ta hand om och vårda det regelbundet, det gäller även en möbel. 

 

Alla typer av stoppade möbler drar nytta av underhåll. Det betyder att du bör dammsugna dina möbler en gång i veckan så att damm och smuts inte fastnar. Vi rekommenderar även att du då och då torkar tyget med en fuktig trasa så att fibrerna förblir elastiska och tyget håller sig snyggt längre. Det är också viktigt att du tar bort fläckar och smuts så snart som möjligt.

 

Dammsug ofta och försiktigt. Friktion och överdriven dammsugning kan också öka risken för pilling. Därför är det viktigt att dammsuga med låg sugkraft och mjuk borste. Smuts kan fastna och med tiden öka risken för pilling. Därför är det viktigt att underhålla möblerna ofta.